همه چیز درباره تغذیه در دوران میانسالی
پس از جهش رضدی که در بلوغ رخ می دهد مقدار نیاز به انرژی، پروتئین و مواد مغذی در بزرگسالان نسبت به نوجوانان کاهش می یابد. زیرا که رشد طولی متوقف گردیده است.
هدف اصلی در این دوران داشتن رژیم غذایی متعادل و متناسب جهت تناس وزن و پیشگیری از بیماریها است.
در این دوران ممکن است به دلیل تغییر در شیوه زندگی از جمله کاهش فعالیت بدنی و دریافت کالری زیاد و همچنین به دلیل کاهش میزان سوخت و ساز (بعد از ۲۵ سالگی) اضافه وزن و سپس چاقی حاصل گردد. مسلما بدنبال چاقی عوارض و بیماریهای مختلف از جمله دیابت، فشار خون، بیماری قلبی و عروقی، سنگ کیسه صفرا و برخی سرطانها ایجاد می گردد.
بنابراین تغییر شیوه زندگی و اصلاح عادات نامطلوب تغذیه ای و جایگزینی آن با عادات صحیح ضروری است.
بدلیل اینکه از سن ۳۵ سالگی به بعد میزان ترشح هورمون استروژن در خانمها کاهش می یابد پوکی استخوان از این سن می تواند شروع شود. بنابراین می بایست از این سن به مصرف منابع کلسیم از قبیل شیر و ماست، پنیر، سویا و کلم توجه ویژه نمود.
سویا علاوه بر اینکه منبع خوب کلسیم آهن و روی می باشد حاوی ترکیباتی به نام فیتواستروژن نیز می باشد که مصرف آن می تواند منجر به کاهش عوارض یائسگی ( مانند گر گرفتگی) و کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی گردد. همچنین این فیتواستروژن ها می توانند بعنوان مواد ضد اکسید کننده (آنتی اکسیدان) عمل نموده و از ایجاد سرطانهای مختلف مانند سرطان سینه در خانمها جلوگیری نمایند.
بنابراین مصرف سویا یا ترکیبات آن مانند شیر و پنیر سویا در همه افراد به خصوص خانمها توصیه می شود.
همچنین با توجه به حجم زیاد مواد اکسید کننده که امروزه از طریق هوا و غذاهای مختلف وارد بدن می شود مصرف مواد ضد اکسیدان بسیار ضروری است. این مواد شامل ویتامینهای E, A, C و مواد معدنی سلنیوم و گوگرد می باشند که معمولا بیشتر در سبزیجات، میوه جات، حبوبات، مغز دانه ها و قارچ یافت می شوند. آنتی اکسیدانها می توانند از چروک پوست و بروز علائم پیری زودرس جلوگیری نمایند. همچنین سیر، پیاز، کلم، گل کلم و تره فرنگی نیز حاوی ترکیبات گوگرد دار می باشند که می توانند هم خاصیت سم زدایی داشته باشند وهم ضد اکسیدان و ضد سرطان باشند.
گوجه فرنگی حاوی ترکیبی بنام لیکوپن است که در اثر پختن آزاد می گردد و می تواند از ایجاد سرطان پروستات در آقایان پیشگیری نماید.
چای سبز نیز حاوی ترکیبات ضد اکسیدانی می باشد. و می تواند رادیکالهای ازاد را که خاصیت اکسید کنندگی و سرطان زایی دارند را از بین ببرد. همچنین این ماده می تواند سوخت و ساز (متابولیسم) بدن را به میزان ۴% افزایش دهد و به کاهش وزن کمک کند.
لازم به یادآوری است که چای سیاه حاوی مواد ضد اکسیدان کمی می باشد. ضمنا بهتر است آن را بفاصاله پس از دم کشیدن نوشید، مانند طولانی مدت آن می تواند منجر به تولید مواد اکسید کننده گردد. و مصرف آن مضر خواهد بود. با توجه به موارد یاد شده و فراوانی عوامل اکسید کننده در محیط های زندگی امروزی جهت حفظ سلامت و پیشگیری از چین و چروک پوست، و سرطانها و بیماریهای مختلف، مصرف میوه و سبزیجات کافی، حبوبات و مواد ضد اکسیدان و همچنین مصرف روغنهای حاوی اسیدهای چرب امگا۳ مثل روغن ماهی، سویا، کانولا، گردو و عدم مصرف روغنهای جامد گیاهی و افزایش فعالیت بدنی توصیه می گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.