عطسههای کشنده
زمستان سال ۸۷، ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر درگیر نوعی از آنفلوانزا شد که با تصور ایرانیها از آنفلوانزا یا همان سرماخوردگی شدید تفاوت داشت. ویروس این بیماری که از مکزیک بهسمت بقیه کشورهای جهان راه افتاده بود، در همان سال جان ۱۴ هزار نفر را در سراسر جهان گرفت و منجر به مرگ چندین ایرانی هم شد. البته دراین مورد هم مقامات ایرانی آمار درستی ارائه ندادند و تعداد قربانیهای آنفلوانزا در ایران با قطعیت اعلام نشد، اما آنقدر زیاد بود که وزارت بهداشت وقت را به فکر مقابله و مراقبت از مردم بیندازد. تا جایی که کارشناسان بهداشت به مدارس، دانشگاهها، موسسات فرهنگی وغیره فرستاده شدند تا هشدارهای لازم را به مردم بدهند.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه بهار در ادامه نوشت: البته این موضوع اگر برای مبتلاها و دولت گران تمام شد برای بعضیها اتفاق خوبی بود؛ یعنی کسانی که ژلهای معمولی ضدعفونیکننده دست را بهعنوان ژل ضدآنفلوانزا به مردم فروختند و پزشکانی که واکسنهای آنفلوانزای معمولی را بدون اینکه تاثیر متفاوتی داشته باشد با قیمتهایمیلیونی دراختیارکسانی گذاشتند که بیشتر در معرض خطر بودند. حالا بعد از هفت سال دوباره اسم این بیماری به گوش مردم میخورد، آن هم همراه با خبر مرگ بیشتر از ۲۰ نفر بر اثر آنفلوانزا. البته آمارها میگویند که در سالهای گذشته بیماری عطسههای کشنده هیچوقت ایرانی را رها نکردهاند تا جایی که این بیماری خودش را در فهرست ۱۰ دلیل اصلی مرگ ایرانیها قرار داده است.
براساس اعلام نهادهای مسئول ایرانی ۱۰ ﻋﻠﺖ ﻣﺮﮒ ﻭ میر ایرانیها در سالهای گذشته بهترتیب ﺑﻴﻤﺎﺭﻱﻫﺎﻱ ﻛﺮﻭﻧﺮﻱ ﻗﻠﺐ، ﺳﻜﺘﻪ ﻣﻐﺰﻱ، ﺗﺼﺎﺩﻓﺎﺕ ﺟﺎﺩﻩﺍﻱ، ﻓﺸﺎﺭﺧﻮﻥ ﺑﺎﻻ، ﺁﻧﻔﻮﻻﻧﺰﺍ ﻭ ﭘﻨﻮﻣﻮﻧﻲ، ﻛﻢﻭﺯﻧﻲ، ﺳﺮﻃﺎﻥ ﻣﻌﺪﻩ، ﺳﺮﻃﺎﻥ ﻣﺮﻱ، ﺳﺎﻳﺮ ﺣﻮﺍﺩث ﻭ ﺟﺮﺍﺣﺎﺕ، ﻭ ﺑﻴﻤﺎﺭﻱﻫﺎﻱ ﺍﺳﻬﺎﻟﻲ بودهاست. وقتی نام آنفلوانزا را در میانههای این فهرست میبینیم بهعلت هشدارهای اخیر مسئولان وزارت بهداشت پی میبریم. خود وزیر بهداشت در صدر هشداردهندهها بود و آمار مرگ ۲۲ نفر بر اثر آنفلوانزا هم ازطریق او به رسانهها رسید. حسن هاشمی در روزهای گذشته مدام بر لزوم مراقبت مردم تاکید کرده است و در صحبتهای اخیرش گفتهاست: «تا جایی که ما فهمیدهایم این بیماری از مرزهای شرقی وارد کشور شده و بیشترین فوتشدهها در استانهای کرمان و بعد سیستان بوده است.» او ادامه داده است: «توصیههایی که همکاران ما در بخش بهداشت کردهاند که عمدتا توصیههای فردی است باید رعایت شود؛ ازجمله اینکه در دید و بازدیدها و رفتوآمدهای شخصی باید مراقبت کنیم. کسانی هم که علائمی از تب و سرماخوردگی دارند طبیعی است که باید به پزشک مراجعه و دستورات لازم را اجرا کنند.»
او درباره این نوع از آنفلوانزا گفته است: «این نوع معمولی از آنفلوانزاست؛ البته هر سال مقاومت دربرابر ویروس بیشتر میشود و نوع آن ممکن است نسبت به سال قبل قویتر شود، بهنظر میرسد همین اتفاق هم افتاده است.»
محمدمهدی گویا رئیس اداره بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، هشدارهای تخصصیتری به مردم داده و گفته: «در ابتدای فصل شیوع آنفلوانزا در کشور قرار داریم و با سردترشدن هوا طی روزها و هفتههای آینده احتمال افزایش ابتلا بهاین بیماری بیشتر خواهد شد.» او اینبار هم به مردم هشدار داده و گفتهاست: «آنفلوانزا یک بیماری بهشدت مسری است که ازطریق قطرات تنفسی و نیز دست آلوده از فردی بهفرد دیگر انتقال پیدا میکند. انفلوانزا از نظر ظاهری در ابتدا شبیه یک سرماخوردگی جلوه میکند. بیمار مبتلا، تب بالا، درد و کوفتگی بدن، سرفه، گلو درد و آبریزش بینی و گاهی تهوع، اسهال و استفراغ دارد. این بیماری از یک سرماخوردگی معمولی شدیدتر بوده و مدت آن نیز طولانیتر است. بیماری آنفلوانزا در برخی از افراد جامعه عوارض شدیدتری دارد و چنانچه بهدرستی مراقبت نشود حتی منجر به مرگ میشود. جامعه خطر این بیماری هم اغلب افراد بالاتر از ۶۵ سال، کودکان زیر پنج سال، مبتلایان به بیماریهای قلبی و ریوی مزمن، خانمهای باردار، مبتلایان به دیابت و نارسایی کلیه و کسانی که بههر دلیلی دچار نقص سیستم ایمنی هستند و مبتلایان به سرطان که تحت درمان هستند را شامل میشود. دراین افراد آنفلوانزا شدیدتر و پرعارضهتر است و چنانچه بهموقع تحت درمان قرار نگیرند، منجر به مرگ میشود.»
او درباره جغرافیای فعلی شیوع این بیماری گفته است: «این بیماری در استانهای کرمان و سیستانوبلوچستان بیش از استانهای دیگر بوده است و تاکنون ۱۶ نفر جان خود را در اثر ابتلا بهاین بیماری از دست دادهاند البته این تعداد غیرمعمول نبوده و معمولا در فصل شیوع آنفلوانزا انتظار اینکه کسانی که در معرض خطر قرار دارند، بیشتر مبتلا شده و خطر بیشتری آنها را تهدید کند، وجود دارد. هر ۱۶ مورد این افراد در بیمارستان تحت مراقبتهای درمانی قرار گرفتند، ولی متاسفانه بهدلیل وجود بیماری زمینهای، اقدامات درمانی موثر واقع نشد.» او ادامه داده: «افرادی که از خارج از مرزها درحال بازگشت به کشور هستند و مسیرهای طولانی طی کردهاند و بیماری زمینهای دارند باید بیشتر مراقب باشند. افراد مبتلا به بیماری یا مشکوک به بیماری از بوسیدن و دستدادن با یکدیگر جدا خودداری کنند، از هرگونه خوددرمانی خودداری کرده و به پزشک مراجه کنند. باید توجه کرد که مصرف آنتیبیوتیک در بسیاری از موارد ابتلا بهاین بیماری اصلا ضرورتی ندارد و بعضی از مبتلایان لازم است با تشخیص پزشک تحت درمانهای دارویی ویژه قرار گیرند.»
او بر اینکه شستشوی دستها با آب و صابون برای پیشگیری از این بیماری بسیار ضروری است تاکید کرده و گفته: «رعایت آداب تنفسی یعنی استفاده از دستمال در هنگام عطسه و سرفه و قراردادن دستمال در کیسه پلاستیکی و سپس قرار دادن آن در سطل زباله اهمیت فوقالعاده زیادی در پیشگیری از بیماری دارد. همچنین رعایت فاصله حداقل یکمتری با بیمار مبتلا بسیار ضروری است وفرد مبتلا باید بهاندازه کافی استراحت کند بنابراین باید از حضور در مدرسه یا محل کار تا زمانیکه پزشک اجازه نداده است اکیدا خودداری شود.»
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.