مازندران از شیوع بیماری هپاتیت ایمن است
فرهنگ بابا محمودی (معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران) در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در ساری، با اشاره به فرا رسیدن بیست و هشتم جولای روز جهانی پیشگیری از بیماری هپاتیت، اظهار داشت: هپاتیت از دو کلمه هپا یعنی کبد (جگر بدن) و تیت یعنی عفونت یا التهاب تشکیل شده که به معنای عفونت کبد در بدن است.
وی افزود: بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، حدود ۴۰۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به بیماری هپاتیت هستند.
معاون مشارکتهای اجتماعی و خیرین حوزه سلامت دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به اینکه بیماری هپاتیت به عنوان یکی از مسائل جدی بشر به شمار میآید، گفت: متاسفانه حدود ۱۷۰ میلیون از مجموع مبتلایان به بیماری هپاتیت در جهان دارای بیماری هپاتیت B هستند.
بابامحمودی، تصریح کرد: سالانه حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در جهان به خاطر ابتلا به بیماری هپاتیت فوت میکنند.
وی با بیان اینکه علیرغم تمام اقدامات بهداشتی, متاسفانه سالانه افراد جدیدی نیز به این بیماری دچار میشوند، افزود: ابتلا به بیماری هپاتیت سبب نارسایی، سیروز و در نتیجه سرطان کبد شده که ارائه خدمات درمانی به مبتلایان و انجام پیوند کلیه موجب تحمیل هزینههای فراوانی به دولت میشود.
مدیرگروه بیماریهای عفونی و پوست دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به اینکه استفاده خودسرانه از داروها، رژیمهای غذایی پرچرب، استفاده از الکل، بیماریهای متابولیک و یا در یک واژه؛ خودعفونی یکی از دلایل بروز هپاتیت در انسانها است، گفت: آنچه بیش از همه سبب بروز این بیماری میشود, عوامل عفونی بوده و مهم ترین آنها، بیماریهای عفونی ویروسی است.
بابامحمودی، با بیان اینکه پیشگیری از هپاتیت به خود انسانها بستگی دارد به عنوان شعار امسال سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از این بیماری در جهان است، افزود: اگر هر شخصی به درستی از سلامت خود مراقبت کند علاوه بر پیشگیری از درمان از ابتلا به بسیاری از بیماریها نیز مصون است.
وی با اشاره به اینکه پنج عامل موجب ایجاد هپاتیت در بدن انسانها می شود، گفت: این عوامل که هر یک از آنها نوعی ویروس به شمار میآیند به صورت اختصاری به هپاتیتهای نوع A، B، C، D، E نامگذاری و طبقه بندی شده است.
استاد بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با بیان اینکه در هپاتیت نوع A و E انتقال ویروس از طریق مدفوعی دهانی صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: اگر فاضلابها و فضولات انسانی با روشهای بهداشتی دفع و انسانها نیز از خوردن آب آلوده و یا سبزی آب شور نشده دوری کنند و در هر مکانی اقدام به اجابت مزاج نکنند دچار این عارضه نمیشوند.
بابامحمودی، با اشاره به اینکه حدود ۳ الی ۴ درصد از جمعیت کشور ناقلین ویروس هپاتیت B هستند، خاطرنشان کرد: خوشبختانه برای این ویروس واکسن بسیار موثری وجود دارد و در کشور ما نیز از سال ۷۱ تاکنون به عنوان یکی از واکسنهای الزامی و ده گانه در لحظه تولد نوزادان به آنها تزریق میشود.
وی با بیان اینکه تمام متولدین سالهای ۶۸، ۶۹ و ۷۰ نیز از خطر ابتلا به بیماری هپاتیت B واکسینه شدهاند، گفت: خوشبختانه افرادی که واکسن هپاتیت B را تزریق کنند دچار بیماری هپاتیت D نمیشوند.
معاون مشارکتهای اجتماعی و خیرین حوزه سلامت دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به اینکه تاکنون هیچ واکسنی برای مقابله با ویروس هپاتیت C در جهان کشف نشده است، افزود: ۹۵ درصد این نوع ویروس از طریق خون آلوده و ۵ درصد از طریق ارتباط زناشویی و مادر به جنین انتقال پیدا میکند.
بابامحمودی با بیان اینکه در کشور ما غالباً ۵ گروه از انسانها به ویروس هپاتیت C مبتلا میشوند، گفت: معتادان تزریقی با استفاده از سر سرنگ آلوده مشترک، کسانی که نارسایی کلیوی داشتند و مورد همودیالیز قرار میگیرند، افرادی که مبتلا به تالاسمی شدید بوده و نیاز مبرم به دریافت خون دارند و از آن طریق آلوده شدند، اشخاصی که فاکتورهای انعقادی آلوده سال های قبل را دریافت کردند مانند بیماران هموفیلی و گروه پنجم انسان هایی که در این چهار گروه قرار نداشته و جزو افراد عادی جامعه هستند که بسیار هم اندک هستند.
وی با اشاره به اینکه از هر ۱۰۰ نفر در مازندران, ۳ نفر به هپاتیت B مبتلا هستند، گفت: از هر هزار نفر نیز ۱ نفر به هپاتیت C مبتلا هستند.
مدیرگروه بیماریهای عفونی و پوست دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با بیان اینکه با توجه به نکات یاد شده و اهمیت بالای این معما همواره چند اصل مهم و اساسی باید در زندگی رعایت شود، افزود: پرهیز از تزریقات و حجامت در اماکنی که فاقد مجوز بهداشتی هستند، اجتناب از خالکوبی بر روی پوست، دوری از تماس بدن با سرنگهای آلوده و دور افتاده علاوه بر مصونیت از ابتلا به هپاتیت موجب جلوگیری از انتقال بسیاری از ویروسها و بیماریهای خطرناک نظیر ایدز به انسان میشود.
بابامحمودی، تصریح کرد: هرج و مرج و بی بند و باری جنسی و عدم پایبندی به اصول اصلی و مهم اسلام در انضباط نیز یکی از راههای انتقال این ویروس خطرناک به انسان بوده و برای داشتن جامعهای سالم و قدرتمند و جلوگیری از هدر رفتن منابع مالی و انسانی در تمامی موارد باید مراقب سلامتی خود باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.