پیامدهای اضافه وزن و چاقی زیاد در خردسالی

آیا می دانستید چاق ماندن و اضافه وزن در دوران طفولیت می تواند تاثیرات مخربی روی سلامتی افراد مختلف در دوران بزرگسالی بگذارد و چیزی جز بیمارشدن آن ها را برایشان به ارمغان نمی آورد

الگوهای غذایی و میزان فعالیت بدنی از دوران کودکی شکل می‌گیرد و خانواده در شکل‌گیری عادت‌های غذایی و فعالیت بدنی نقش بسیار مهمی دارد، زیرا والدین تعیین کننده سبد و درنهایت سفره غذایی خانواده هستند و کودک را برای اولین بار وارد دنیای تنوع غذایی می‌کنند.

 کم تحرکی و دریافت مواد غذایی در زندگی کودکان، آنها را به سمت اضافه وزن و چاقی سوق می‌دهد. اضافه وزن و چاقی کودکان احتمال ابتلای آنها به بیماری‌های مزمن را در سنین بزرگسالی افزایش می‌دهد.

از جمله بیماری‌های مزمنی که در پی عادات غذایی نادرست در سنین کودکی و نداشتن تحرک بدنی کافی ایجاد می‌شوند عبارتند از بیماری‌های قلبی، پرفشاری خون، افزایش چربی‌های خون، دیابت، بیماری‌های کبدی و بیماری‌های تنفسی.

عارضه مهم دیگری که چاقی کودکی در پی دارد، چاقی بزرگسالی است. اغلب کودکان چاق امروز، بزرگسالان چاق آینده خواهند بود. عوامل متعددی می‌توانند به تنهایی یا به همراه هم باعث چاقی کودکان شوند که مهم‌ترین آنها عبارتند از عوامل ارثی، کاهش فرصت‌های بازی در خارج منزل، مصرف مکرر تنقلات و غذاهای چرب، عادت به مصرف غذاهای آماده و تنقلات کم ارزش، غذا خوردن مکرر در خارج منزل و فعالیت بدنی ناکافی مثل استفاده بیش از حد از کامپیوتر، تماشای تلویزیون به مدت طولانی و…

بنابراعلام اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، نتایج برخی مطالعات نشان داده است که خطر چاقی در کودکانی که پنج ساعت در روز تلویزیون تماشا می‌کنند بیش از پنج برابر کودکانی است که تلویزیون تماشا نمی‌کنند یا حداکثر دو ساعت از آن استفاده می کنند.

برخی عوارض اجتماعی مثل اضطراب، افسردگی، اعتماد به نفس پایین نیز از عوارض چاقی محسوب می‌شوند و سلامت کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهند.
توصیه‌های غذایی زیر جهت پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی کودکان موثر است:

– کودک را در شش ماه اول زندگی فقط با شیر مادر تغذیه کنید.

– هنگامی که گرسنه نیست او را مجبور به خوردن و آشامیدن نکنید.

– هنگام تماشای تلویزیون از دادن غذا با تنقلات به او خودداری کنید.

– او را وادار به اتمام غذا نکنید.

– به کودک برای غذا خوردن پاداشی مثل شکلات و شیرینی ندهید.

– تا حد امکان برای تغذیه آنها از غذاهای کمتر آماده استفاده کنید.

– مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و تنقلات پرکالری و روغن مانند سیب زمینی سرخ شده، چیپس، پفک، شکلات، کیک شکلاتی، بستنی و… را تا حد ممکن کاهش دهید.

– مصرف کره، سرشیر و خامه را به حداقل برسانید و سس مایونز را از برنامه غذایی کودکان حذف کنید.

– به جای آبمیوه صنعتی آماده وشربت، از میوه یا آب میوه طبیعی استفاده کنید.

– از سبزی تازه یا بخار پز و میوه تازه در کنار غذای کودک استفاده کنید.

– از غذاهای فیبردار مانند ماکارونی سبوس دار، بیسکوییت سبوس دار، نان سبوس دار(سنگک)، خشکبار و میوه‌های خشک، میوه‌ها و سبزی‌های خام در برنامه غذایی کودک استفاده کنید.

فعالیت بدنی در سلامت کودک چه نقشی دارد؟

انجام فعالیت بدنی در کودکان موجب افزایش قدرت بدنی و تقویت عضلات، کاهش استرس، ایجاد اعتماد به نفس، حفظ وزن ایده‌آل، کاهش یبوست، کاهش خطر دیابت، کاهش ابتلا به پرفشاری خون و بیماری‌های قلبی – عروقی می‌شود.

hiDoctor.ir

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *