چرا زیاده روی در مصرف کربوهیدرات باعث چاقی می شود؟

 کربوهیدرات هر چند که یکی از منابع مهم انرژی بدن محسوب می‌شود اما عدم تعادل در مصرف مواد غذایی و زیاده روی در مصرف کربوهیدرات خصوصاً کربوهیدرات ساده می‌تواند منجر به اضافه وزن شود. کربوهیدرات‌ها بعد از هضم به گلوکزخون تبدیل می‌شود. بعد از مدت کوتاهی از مصرف آن گلوکز در جریان خون بدن شما سریعاً افزایش یافته و پانکرانس مقدار زیادی انسولین جهت خارج کردن گلوکز مازاد ترشح می‌کند.

اما انسولین چیست؟

اَنسولین یکی از هورمون‌هایی است از پانکراس ترشح می‌شود، وظیفه‌ی اصلی آن تنظیم میزان مواد مغذی در حال گردش در رگ‌های خونی است و تأثیرات مختلفی در متابولیسم و دیگر اعمال بدن می‌گذارد.

انسولین با اثر به سلول‌های کبد باعث می‌شود این سلول‌ها با گرفتن قند از خون و ذخیرهٔ آن به صورت گلیکوژن، قند خون را کاهش دهند و با تجمع گلیکوژن در سلول‌های ماهیچه‌ای -به عنوان یک منبع سوخت- انرژی را افزایش دهد. همچنین با اثر به بافت‌های چربی، استفاده از چربی به عنوان منبع سوخت را متوقف می‌کند. در صورت نبود یا کمبود انسولین در خون، بدن از چربی به عنوان منبع سوخت استفاده می‌کند. انسولین به عنوان مرکز کنترل متابولیسم بدن عمل می‌کند.
تلگرام

چگونگی تبدیل کربوهیدرات به چربی

همانطور که گفته شد وقتی به دلیل زیاده روی در مصرف کربوهیدرات خصوصاً کربوهیدرات ساده و افزایش قند خون، انسولین گلوکز را از جریان خون خارج می‌کند، به گلیکوژن تبدیل شده و در عضلات و کبد ذخیره می‌شود. اما بدن می‌تواند مقدار محدودی از گلیکوژن را در خود ذخیره کند، بنابراین مقدارگلیکوژن اضافی به عنوان چربی ذخیره می شود. این فرآیند افزایش وزن است.

زمانی که سطح گلوکز خون شما به حالت نرمال بر می‌گردد، بعد از ۹۰ دقیقه سطح انسولین در جریان خون بدن هنوز حدوداً در بالاترین مقدار خود است. در نتیجه انسولین به انباشت گلوکز بدن به شکل چربی ادامه می‌دهد. در نهایت سطح گلوکز در خون بدن کمتر از حد طبیعی رسیده و دوباره گرسنه خواهید شد. بنابراین بازهم میل به مصرف مواد غذایی افزایش پیدا می‌کند و اگر این مواد غذایی بازهم از کربوهیدرات باشد، مثلاً برای رفع موقت گرسنگی بخواهید از شیرینی که کربوهیدرات ساده است، استفاده کنید، کل فرآیند دوباره شروع خواهد شد.

بدن شما چربی ذخیره می‌کند و اما همزمان احساس گرسنگی خواهید کرد. سرانجام، مقاومت انسولین که به وسیله سطوح بالای همیشگی انسولین در جریان خون ایجاد شده است، توانایی تغییر در مرکز سیری مغز را ضعیف خواهدکرد. یعنی شما وارد چرخه مخرب افزایش مداوم وزن بدن همراه باگرسنگی می‌شوید. درچنین شرایطی، اجتناب از پرخوری به نوعی شاید غیر ممکن باشد.

مصرف مواد غذایی را مدیریت کنید

اکنون که وزن شما افزایش یافته است و نیازدارید که مجدداً آن را کاهش دهید، بحث تغذیه سالم به میان می‌آید. یعنی شما باید سعی کنید مصرف کربوهیدرات را کم، مصرف چربی را محدود و پروتئین را نیز به مقدار لازم مصرف کنید. برای از دست دادن چربی بدن باید چربی موجود را به عنوان سوخت مورد استفاده قرار دهد. بدن زمانی از چربی ذخیره استفاده خواهد کرد که شما بدن را از منبع سوخت در دسترس محروم کنید، یعنی: گلوکزخون.

دو راه جهت قطع دخیره گلوگز وجود دارد

شما می توانید با کاهش کالری مصرفی و کم چرب مانع ذخیره چربی بدن شوید. به تناوب می‌توانید میزان قند و نشاسته که مواد تشکیل دهنده گلوکز هستند را محدود کنید. عملکرد بعدی دو مزیت در مقایسه با رژیم غذایی کنترل کالری دارد. ابتدا نیازی نیست گرسنگی را تحمل کنید. دوم، با تغذیه کردن بدنتان با پروتئین، بدنتان از مصرف گلوکز باز خواهد ایستاد و به طور طبیعی از چربی‌های ذخیره شده در خود استفاده خواهد کرد.

چرا که پروتئین باعث ایجاد حس سیری شده و شما دیرتر مجاب به خوردن مواد غذایی می‌شوید. زمانی که در مصرف کربوهیدرات زیاده روی می‌کنید و قصد کاهش وزن نیز دارید، ظرفیت بدنتان برای مصرف چربی کاهش می‌یابد، چرا که افزایش گلوکز خون در طی رژیم غذایی، رها سازی انسولین را افزایش می‌دهد.

اگر شما یک رژیم غذایی کربوهیدرات‌دار بر پایه چربی میل کنید، بدن را وارد فرایند ذخیره چربی می‌کنید، نه فرایند کاهش چربی بدن.

نکته پایانی

لازم به ذکر است که هنگام کاهش مصرف کربوهیدرات به مصرف چربی سالم نیز اشاره شده است، اما ما در این مطلب در خصوص محبث چربی توضیح کاملی نداریم، چرا که هنوز نیاز به بررسی دارد. جهت اطلاع شما، به این دلیل مصرف چربی سالم توصیه شده است که:

هضم آن طول می‌کشد، چربی‌ها به اسید و گلیسرول تبدیل می‌شود، باعث بالا رفتن قند خون نمی‌شود. بدون بالا رفتن انسولین، اسیدهای چرب در سلول‌های چربی گیر نمی‌افتد. این‌ موارد دلایلی است بر اینکه هنگام کاهش مصرف کربوهیدرات از چربی سالم استفاده کنید، اما از طرف مجله علم ورزش صحت آن به دلیل ناقص بودن مطالب تأیید نمی‌شود و فقط به عنوان بخشی از مطلب بازنشر شده است.

۱۳۹۴/۰۹/۰۲ سلامت نیوز – کد خبر: ۱۶۸۴۷۶

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *