۵ عامل عجيب چاقي
بسیاری از ما ميدانيم که پرخوري، تندخوري، پيروي از رژيمهاي چرب و پرکالري و کمتحرکي، جزو مهمترين عوامل چاقي محسوب ميشوند اما شايد خيلي از ما تا به حال، درباره ساير عوامل تاثيرگذار بر چاقي که در ادامه به آنها اشاره ميکنيم، چيزي نشنيده باشيم.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از هفته نامه سلامت، ۶۵ درصد از مردم جهان در کشورهايي زندگي ميکنند که چاقي، بيشتر از لاغري باعث مرگومير آنها ميشود. در حال حاضر، ۴۴ درصد از موارد جهاني ابتلا به ديابت، ۲۳ درصد از بيماريهاي ايسکميک قلبي و ۴۱-۷ درصد از سرطانها بهطور مستقيم به افزايش وزن و چاقي ربط داده شدهاند. بسياري از ما ميدانيم که پرخوري، تندخوري، پيروي از رژيمهاي چرب و پرکالري و کمتحرکي، جزو مهمترين عوامل چاقي محسوب ميشوند اما شايد خيلي از ما تا به حال، درباره ساير عوامل تاثيرگذار بر چاقي که در ادامه به آنها اشاره ميکنيم، چيزي نشنيده باشيم.
۱٫ آلودگي صوتي: محققان سوئدي دريافتهاند که زندگي کردن در مناطقي که داراي آلودگيهاي صوتي شديد ناشي از ترافيک خودروها، رفتوآمد قطار و هواپيماست، احتمال ابتلا به اضافهوزن و چاقي را افزايش ميدهد. محققان، پيش از اين دريافته بودند که زندگي در مکانهاي بيش از اندازه پرسروصدا، تاثير مستقيمي بر افزايش اندازه دور کمر با ايجاد اختلال در خواب آرام شبانه دارد. نداشتن خواب کافي و آرام در اثر آلودگيهاي صوتي موجود در محل زندگي در طول شبانهروز، باعث ميشود افراد ساکن در اين مناطق، تمايل کمتري به ورزش، پيادهروي و حتي فعاليتهاي فيزيکي روزانه از خود نشان بدهند و شانس ابتلا به افزايش وزن با کمتحرکي را در خود بالا ببرند. نتيجه تحقيقي که در مجله پزشکي بريتانيا (BMJ) به چاپ رسيده، نشان ميدهد هر ۵ دسيبل افزايش آلودگي صوتي در محل زندگي (سطح استاندارد آلودگي صوتي در محل زندگي حدود ۴۵ دسيبل است) با بالا رفتن ۲/۰ سانتيمتري اندازه دور کمر همراه خواهد بود. محققان سوئدي با اعلام اينکه افزايش آلودگي صوتي با ايجاد اختلال در خواب آرام شبانه، باعث برهم خوردن نظم ترشح هورمون استرس در بدن ميشود، يادآور شدند اين مساله علاوه بر ابتلا به افزايش وزن، تاثير مستقيمي بر افزايش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي هم خواهد داشت.
۲٫ آلودگي هوا: محققان آمريکايي دريافتهاند آلودگي هوا با ايجاد اختلال در سيستم متابوليک بدن، شانس ابتلا به چاقي را افزايش ميدهد. اين محققان اعلام کردهاند آلودگي هواي ناشي از ترافيک ميتواند بهطور مستقيمي باعث افزايش نمايه توده بدني يا BMI کودکان ۱۱-۵ ساله شود. از اين رو، کودکاني که در مناطق آلوده شهري زندگي ميکنند، با اختلال شديدتري در سيستم متابوليک خود مواجه هستند و امکان چاق شدن آنها در زندگي آيندهشان، بسيار بيشتر از کودکاني است که در مناطقي با آب و هواي سالم زندگي ميکنند. اين محققان بر اين باورند که زندگي کودکان در مناطق آلوده شهري با افزايش ۶/۱۳ درصدي سالانه نمايه توده بدني آنها همراه است. از طرف ديگر، نتايج تحقيقات گستردهاي هم نشان ميدهند زندگي در مناطق آلوده شهري در دوران بارداري، شانس ابتلا به چاقي کودکان را تا ۵ سالگي ۷۹/۱ درصد و تا ۷ سالگي ۲۶/۲ درصد بالا ميبرد.
۳٫سرماخوردگي: شايد برايتان جالب باشد که بدانيد نوعي ويروس سرماخوردگي به نام «آدنوويروس ۳۶» جزو عوامل ابتلا به چاقي در کودکان محسوب ميشود. محققان با بررسي ۱۲۴ کودک درگير با آدنوويروس ۳۶، به اين نتيجه رسيدهاند اين ويروس، عامل چاقي ۸۰ درصد اين کودکان شده است. وزن اين کودکان بهطور متوسط حدود ۲۳ کيلوگرم بيشتر از کودکان همسن خود بود که به اين ويروس مبتلا نشده بودند.
۴٫ خوابيدن با چراغ روشن: محققان انگليسي دريافتهاند خوابيدن با چراغ روشن و نور زياد در طول شب، شانس ابتلا به اضافهوزن و چاقي را تا ۵۰ درصد، بهخصوص در کودکان، افزايش ميدهد. روشن بودن فضاي خواب در طول شب، باعث رسيدن پيامهاي نادرست به مغز و ايجاد تغييرهايي در سطح ترشح هورمونهاي مختلفي مانند ملاتونين و استرس ميشود. از طرف ديگر، زماني که ما با چراغ روشن و نور زياد ميخوابيم، مغزمان به اندازه کافي استراحت نميکند و در نتيجه سعي ميکند در طول روز، انرژي خود را از طريق مصرف غذاهاي شيرين و چاقکننده، تامين کند.
۵٫ کمخوابي: وقتي ما کمتر از ۷-۶ ساعت در طول شبانهروز ميخوابيم، ترشح هورمون کورتيزول که عامل تنظيم اشتها در بدنمان است، مختل ميشود. از اين رو، احساس گرسنگي و هوس به خوردن غذاهاي چرب و شيرين، حتي هنگام سيري هم سراغمان ميآيد و اين مساله، نتيجهاي جز افزايش وزن را برايمان بهدنبال نخواهد داشت.
منابع: Sciencedaily, Livescience, WebMD
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.